VIND, VÅGOR OCH VÄDER

medlemOkategoriseradeLeave a Comment

EN MINIKURS I METEOROLOGI

Under parollen KANOT ÅRET RUNT vill vi få verksamhet under hela året i klubben, även då vattnet blivit hårt av köld och inte tillåter oss att blöta ner kajakerna.
Vad passar då bättre än att prata väder, i tider som dessa. Sagt och gjort, en expert på lågtryck kontaktades och en inbjudan till medlemmarna skickades ut. Gensvaret blev över förväntan. närmare fyrtio (40) ur klubbens paddlarkår ville lära sig mer om vädrets makter. Så många att vi inte fick plats i klubbstugan utan fick hyra in oss i tornet på gamla sjöbefälsskolan som numera ingår i Idrottens hus i Kalmar.
Bengt Fröberg som normalt undervisar blivande sjökaptener föreläste på ett mycket fängslande sätt om varm- och kallfronter, molntyper, lågtryck och vindar. Han berättade också om hur vågor bildas och varför de beter sig olika i olika delar av havet. Allt presenterades på en ”magisk” tavla.


Personligen kände jag att jag fick nyttiga kunskaper om olika väderfenomen. Samtidigt fick vi med oss hem, en del knep i att tyda vädret i i verkligheten utifrån de olika väderprognoser som finns att tillgå i olika medier. Med andra ord vi blev något bättre på att förutspå väder för en kort framtid utifrån den faktiska vädersituation som råder när vi är ute och paddlar.
Jag hoppas och tror att övriga deltagare upplevde samma sak under kvällen. Och min förhoppning är att medlemmarna kan känna sig lite tryggare ute i paddelvattnen och inte blir lika överraskade av oväntade väderomslag. Vi återkommer också med fler lästips i ämnet.

Ett stort tack till Bengt Fröberg, Smålandsidrotten och alla medlemmar som gjorde denna minikurs till en trevlig kväll.

Urban Andersson

medlemVIND, VÅGOR OCH VÄDER

Kommentera