Packtips

[vc_row][vc_column width=”1/2″][image type=”none” float=”left” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” src=”987″][image type=”none” float=”left” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” src=”988″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][text_output]Här följer två packningstips som båda lämpar sig för sommarpaddling. Komplettera med flytväst och kapell. Anpassa temperaturen med fler eller färre lager av kläder, och glöm inte att mat och dryck är lika viktiga för att justera sin kroppstemperatur. Grundregeln när man paddlar är att klä sig efter temperaturen i vattnet. Temperatur och väder i luften kompenseras med paddeltempo och pauser.

Bild 1:

Kittet bygger på kläder med våtdräkt som grund. En våtdräkt hjälper dig att hålla uppe kroppstemperaturen om du faller i vattnet. Dräkten läcker alltid in lite vatten, som kroppen snabbt värmer upp. Våtdräkt fungerar allra bäst om den kompletteras med ett eller flera lager kläder över dräkten.

Till vänster i bilden finns underkläder, våtdräkt, överdragsbyxor och ett par sockar. Ett par tunna överdragsbyxor fungerar fint för att justera kropstemperaturen om det blir svalare. Tunna byxor torkar dessutom snabbt i vinden, så att man kan sticka ner ett ben i vattnet vid urstigning utan att vara blöt en längre tid. Sockar får gärna vara av ylle, eftersom materialet värmer även om det blir blöt.

Till höger i bilden finns T-shirt, våtdräkt, keps, tröja, handduk och neoprenskor. T-shirten har man under våtdräkten – det ger dräkten en mycket bättre komfort. Keps eller mössa på huvudet skyddar mot solen, värmer om det blir kallt, och svalkar om man dränker den i vatten. En eller flera tröjor under flytvästen håller armarna varma. Ylle är även här en favorit. Spara alla gamla ylleplagg – de är utmärkta att paddla i även om de blivit för små eller lite tovade. Korta ärmar och kort midja är mycket bra eftersom man ofta drar upp ärmarna något för att de inte skall bli blöta. Under kapellet är det gott om värme, så en kort tröja fungerar fint. En handduk är förstås bra till mycket. Neoprenskor skyddar fötterna vid landstigningar på alla typer av bottnar.

Bild 2:

Kittet har ett underställ som grund, och representerar ett utmärkt startpaket för den nyligen paddelfrälsta. Det mesta i kittet finns troligtvis i garderober vars ägare vistas i naturen på land.

Till vänster i bilden finns underkläder, underställ, t-shirt, mössa och sockar. Underställ i ylle är något dyrare, men värmer även om de blir blöta. Moderna yllematerial kan dessutom tvättas i 40° vilket underlättar materialvården. T-shirts med korta eller långa ärmar är utmärkta för att finjustera kroppstemperaturen – använd gärna flera lager om det krävs. Mössa skyddar mot solen, värmer eller kyler om man blöter den. Välj gärna en färg som syns bra på havet. Sockar i ylle, för att hålla fötterna varma.

Till höger i bilden finns regnställ (byxor och jacka), tröja, grova sockar och en handduk. Ett regnställ håller dig torr om det regnar. Men det fungerar också bra mot vind, vågor och kallt vatten. Funktionen på land är lätt att föreställa sig. Men på havet har regnstället ett par funktioner till – byxorna håller dig torr om sitsen blir blöt. Om du välter fungerar kombinationen av underställ och regnställ precis som en våtdräkt. Det kommer att läcka in vatten. Men vattnet som lägger sig under kläderna kommer att värmas av kroppen, och nytt kallt vatten hålls utanför. Detta hjälper dig att hålla kroppstemperaturen i vattnet, men ersätter inte en torrdräkt i kalla vatten. En eller flera tröjor mellan underställ och regnjacka ger gott om värme tillsammans med flytvästen. Grova sockar fungerar fint att använda vid landstigning på grus och stenbottnar.

Tänk på att alltid packa ett torrt ombyte i kajaken – även på korta turer. Bild nummer två är ett bra exempel på vad som bör finnas i kajaken, packat i dubbla plastpåsar eller en vattentät säck.

Kläderna skall alltid anpassas efter vattentemperaturen. På sommaren är det ofta likartade temperaturer i vatten och luft. Men på höst och vår kan skillnaden vara stor.[/text_output][/vc_column][/vc_row]

Partners

Svenska Kanotförbundet
Säker & Trygg Förening
Ullmax
Godkänd Kanotcentral
KALMAR KANOTKLUBB | ÄNGÖLEDEN 10 | 39236 KALMAR | TEL: 0480-14977

© COPYRIGHT